miercuri, 7 noiembrie 2007

DANSURI MODERNE

VALSUL LENT
Este cel mai popular dintre dansurile standard, fiind derivat din muzica populara germana. S-a raspandit in Europa, incepand cu Italia secolului XIX si de aici in America. La inceput nu era considerat un dans decent datorita pozitiei stranse dintre parteneri si era practicat in special de clasele burgheze. Cu timpul aristrocratii au adaptat dansul la normele acelor vremuri si a inceput sa fie dansat la marile baluri.
In concursuri, se danseaza minim 1 minut 30 secunde. Tempo-ul este unul lent, dupa cum ii spune si numele, majoritatea melodiilor pe care poate fi dansat au 28-30 bmp (batai pe minut).
TANGO
Originar din Spania, Tango-ul a fost introdus in Lumea Noua datorita colonistilor spanioli. Este un dans cu un temperament specific, pe o melodie foarte ritmata. La inceputul secolului XIX tango-ul era un dans feminin (nu era un dans de pereche). Tango-ul de societate isi are originile in barurile claselor de jos din Buenos Aires.
Povestea lui incepe cu gauchos din Argentina. Purtau cizme mari de piele si miroseau a transpiratie. Calareau toata ziua si de aceea mergeau cu genunchii indoiti. Frecventau baruri de noapte foarte aglomerate si dansau cu fetele de acolo. Din moment ce gauchos nu se spalau si miroseau a transpiratie, fetele dansau in partea dreapta a partenerului si isi tineau capul aplecat spre spate. Mana ei dreapta statea pe soldul stang al partenerului cautand portmoneul ca rasplata pentru dansul ce i-l oferea. Localul era aglomerat si cu mese mici si rotunde, asa ca perechea dansa in jurul lor sau printre ele.
In concursuri, se danseaza minim 1 minut 30 secunde. Tempo-ul este este mai alert ca la vals lent,melodiile de tango avand 28-30 bmp (batai pe minut).
VALS VIENEZ
Valsul vienez este foarte probabil cel mai batran dans, originile lui datand din secolele XII-XIII. Provine din provincia Bavaria cunoscut atunci sub numele de German. Un articol din 1882 al revistei "La Patrie" sustine ca a fost dansat prima oara in 1178 la Paris purtand un alt nume: Volta din La Provence. Valsul vienez a cunoscut ca majoritatea dansurilor critici nefavorabile in secolele XVII-XVIII fiind considerat un dans vulgar. Tousi in 1816 a fost acceptat si de Marea Britanie. Aceasta varianta rapida a fratelui sau mai mare, valsul lent, s-a dezvoltat gratie a 2 mari muzicieni: Johann Strauss tatal si Franz Lanner.
In concursuri, se danseaza minim 1 minut 15 secunde. Valsul vienez este mult mai rapid decat valsul lent, tempo-ul sau fiind de 60 bpm.
SLOW FOX
Este cel mai reprezentativ si mai indragit dans englezesc.
A aparut probabil la sfarsitul secolului XIX si popularizat de Harry Fox in anii 1900 in spectacolele sale (Ziegfeld Follie 1913). Posibil ca numele sa aiba si o alta semnificatie. In traducere libera inseamna pasul domol (trot) al vulpii (animal care calca mereu pe o singura linie pentru a-i fi depistat mai greu urma). Intr-adevar asa era dansat si Slow Foxtrot-ul la inceputuri: picioarele aveau o singura linie. In 1950 tehnica a fost revizuita si fiecare picior calca pe linia sa. Se danseaza pe melodii lente de jazz si blues cu un ritm de 29-30 bpm
QUICK STEP
O derivatie a clasicului foxtrot englezesc, este cel mai energic dans standard, jucaus, vioi, cu un ritm iute si un farmec aparte. Originile lui dateaza din anii 1920 cand formatiile de jazz cantau prea rapid muzica de slowfox facand pasii lungi imposibil de dansat.
Cunoscut la inceputuri sub numele de Quicktime Foxtrot, Quickstep-ul are ritmul de 50 bpm.
SAMBA
Samba are origini africane fiind dansat in secolul XVI de sclavii adusi pentru a munci pe plantatiile din nordul Braziliei. Isi face aparitia in timpul carnavalului de la Rio pentru care fiecare se antreneaza in scolile de samba ale Rio-ului un an intreg. In Brazilia exista peste 50 de stiluri diferite de samba. A fost introdusa in Europa in 1925 si cativa ani mai tarziu a devenit dans de competitie.
Samba este caracterizata de un ritm sincopat, plin de vitalitate si forta. Ritmul in competitii este de 50-52 bpm.
CHA-CHA-CHA
Cha cha a fost "inventat" de violonistul cubanez Enrique Jorrin odata cu lansarea melodiei "La Enganadora" in 1954. Dansul este o evolutie a mambo-ului; este un "triplu-mambo" obtinut prin introducerea unui pas suplimentar pe al patrulea timp. Cha cha s-a raspandit rapid in America de Nord si Europa pana in anii 1960 cand a fost detronat de Pachanga si Boogaloo. Se spune ca numele imita sunetul scos de sandalele cubanezelor ce il dansau. Multi muzicieni au introdus cha cha pe albumele lor, iar cantareti sau cantarete foarte cunoscute au compus melodii de cha cha dansabile: Gloria Estefan, Della Reese, Vicki Carr, Linda Ronstad.
Cu un ritm rapid si sincopat, cha cha se danseaza competitional pe 30-33 bpm.
RUMBA
Rumba este un dans in care se spune o poveste de dragoste plina de pasiune si tensiune. Dansatoarea isi seduce partenerul prin miscari provocatoare de sold, iar acesta isi manifesta atractia pentru ea prin miscari barbatesti. Rumba isi are originile in ritmurile aduse de sclavii africani pentru a munci pe plantatiile cubaneze. A fost cunoscut in Marea Britanie cand un grup de cubanezi a vizitat Londra in anii 1920. Ritmul era mult mai rapid fata de cel de astazi. De abia in 1950 a fost considerat dans competitional gratie cuplului de instructori de dans Monsieur Pierre si Doris Lavell.
Ritmul competitional este de 25-27 bpm
PASODOBLE
Provine din Spania, simbolizand lupta cu taurul. Miscarile executate de dansatori sunt asemanatoare cu cele ale toreadorului, iar partenera joaca rolul capei. Pasodoble are doua focare de dezvoltare, Spania si Mexic, in ambele tari acest dans fiind foarte cunoscut in anii 1920. Dupa al doilea razboi mondial a fost introdus si in competitii.
Pasodoble are ritmul de 62 bpm.
JIVE
Jive-ul cucereste lumea in 1940 fiind o combinatie intre Rock&Roll, Boogie Woogie, American Swing si Jitterburg. Este un dans foarte rapid fiind dansat in concursuri ultimul pentru ca dansatorii sa arate ca dupa 4 dansuri au inca energie (de multe ori se dovedeste a fi o iluzie). Nu este un dans neaparat de deplasare, ci mai mult de actiune.
Ritmul oficial de concurs al jive-ului este de 42-44 bpm.

2 comentarii:

ales121212 spunea...

n-ai nici un link pe text si-i foarte grav.

ales121212 spunea...

Temele erau :
Realizati un reportaj - Termen 1 noiembrie 2007
Uniforma scolara... o problema ?-Termen 1 dec. 2007
Nu-i decat una tratata...
Uniforma !